Catamaran zeilen | Eemhof Watersport

Catamaran zeilen

Catamaran zeilen is een bijzondere vorm van zeilsport. Alles aan de catamaran is namelijk gericht op het varen met hoge snelheid. Dit vereist een speciale zeiltechniek, die je het best kunt leren bij een erkende zeilschool. Eemhof Watersport & Beachclub maakt gebruik van de Prindle 16 en Prindle 18 om het catamaran zeilen te leren. Deze catamarans zijn uiterst stabiel en daarom uitstekend geschikt om de juiste zeiltechniek op te leren. Onze instructeurs maken bij een zeilles of basiscursus op de catamaran gebruik van een leermethode die is ontwikkeld door het VDWS. Dit is een internationaal erkende methode waarbij we jou op een veilige manier de basisbeginselen van het catamaran zeilen zullen leren.
 

Catamaran zeilen bij Eemhof Watersport & Beachclub

Wij bieden je meerdere mogelijkheden om het catamaran zeilen te leren. Zo kun je een zeilles op de catamaran van een dag volgen, maar ook een tweedaagse basiscursus. Beide mogelijkheden kunnen worden geboekt op basis van privéles voor één persoon of als les voor twee personen. Je kunt een zeilles op de catamaran eenvoudig reserveren via onze website of door te bellen naar telefoonnummer 036-5228448. Geef hierbij door dat het om een zeilles op de catamaran gaat.

Catamaranzeilen vanaf 15 jaar
Privé zeilles
09.30-12.00u / 13.00-16.30u
1 dag privéles € 270,00 p.p.
Basiscursus
4 x 2,5 uur les op aanvraag

Let op! Deze cursus gaat door bij minimaal 2 deelnemers, bij onvoldoende inschrijvingen kan het zijn dat de datum van de cursus verschuift.
 

 
 
 

De catamaran

Een catamaran is een bijzondere zeilboot welke beschikt over twee rompen. Beide rompen zijn verbonden door middel van twee dwarsbalken, waartussen de zogenaamde trampoline is gespannen. Op de voorste dwarsbalk bevindt zich de mast waaraan de fok en het grootzeil zijn bevestigd. Tijdens het catamaran zeilen is het belangrijk om de juiste kleding te dragen. Door de hoge snelheid van de catamaran ontstaat veel vaarwind, waardoor het extra belangrijk is om voldoende kleding te dragen. Ook het dragen van waterschoenen is vereist, omdat dit zorgt voor voldoende grip op de natte rompen van de catamaran.

Basiskennis van het catamaran zeilen

Om goed te kunnen zeilen met een catamaran, is het belangrijk dat je leert om de wind optimaal te benutten. Onze instructeur zal jou leren wat de juiste zeilafstelling is, wat afhankelijk van de windrichting is. Ook leer je tijdens een zeilles op de catamaran hoe je de juiste koers vaart naar een bepaald doel. Vanzelfsprekend krijg je tot slot ook instructie over de veiligheid op het water en op de catamaran. Want ook bij catamaran zeilen geldt: veiligheid staat voorop.

Basismanoeuvres van het catamaran zeilen

Voordat er gevaren kan worden zal je eerst de zeilen moeten zetten. Tijdens de zeilles leer je om de boeg van de catamaran precies in de wind te zetten, zodat het zeil perfect gezet kan worden. De instructeur zal vervolgens samen met jou de stappen van het zeilen zetten doorlopen. Wanneer de zeilen eenmaal goed staan, is het tijd om af te varen. Tijdens het varen leer je vervolgens om de zeilen af te stellen, om zo de snelheid van de catamaran te controleren. Daarnaast zal je leren dat de catamaran, doordat het gewicht van de bemanning verplaatst wordt, enorm snel kan varen. De instructeur zal verder o.a. aandacht besteden aan het sturen, overstag gaan en gijpen.